I vores artikel Få mere ud af din terapi har vi afdækket specifikke steps til at optimere dit grundlag for en god samtale. Når du har reflekteret over din forrige samtale, overvejet hvad du vil tale om til den kommende og udført dine lektier, er du bedre stillet til din næste samtale. Vi kan ikke understrege betydningen af dette nok. Selvom vi psykologer kan hjælpe med indflyvningen i den svære snak, så tager det længere tid for os, når vi først skal "varme" lidt op og genfortælle dig om vores sidste snak. Derfor kan din proces blive lidt længere, når du ikke er forberedt. Tiden imellem samtalerne er ligeså vigtig som samtalerne.
Involver din psykolog i dine tanker
Forskningen peger på, at terapi ikke virker, hvis begge parter ikke er på samme side; er ærlige overfor hinanden; og taler om hvad der virker og hvad der ikke virker i terapirummet. Vi har i førnævnte artikel omtalt hvordan vi inkluderer vores klienter i vores tanker om deres proces: Dette gør vi netop for at klienterne får vores indsigt og overvejelser om deres forløb. Men ligeså vigtigt er det, at klienten inkluderer sin psykolog i sine overvejelser.
Ofte vil man undgå dette for ikke at skuffe personen overfor en, men det kan have modsatte effekt: Hvis vi psykologer tror på og fornemmer, at noget virker, så vil vi naturligvis fortsætte med dette. Som eksempel havde vi en klient, der fortalte at vedkommende havde brug for mere "overblik" over sin situation end det, de fik i vores samtaler, da udfordringen var kompleks. Til vores næste session medbragte vi et whiteboard, og brugte det til notetagning og overblik, hvilket var med til at fremskynde vedkommendes proces og han/hun følte sig mødt på sine ønsker. Det er derfor essentielt, at du er åben overfor din psykolog, og indkluderer vedkommende i dine behov og ønsker. Sådan ved vi bedst, hvordan vi kan hjælpe dig.
At tale om det svære
At tale om det svære indebærer ikke kun de ting, der er og har været svære i dit liv. Det starter med at turde at åbne op overfor din psykolog om hvad du tænker om din proces som beskrevet ovenfor.
Hvis du oplever, at du udelader vigtige men svære detaljer om dit liv, kan det være med til at forsinke din helingsproces. Du kan med fordel spørge dig selv om hvorfor du udelader disse detaljer? Er det fordi de vækker ubehag, negative følelser eller simpelthen gør ondt. Hvis det er tilfældet, kan du tage din psykolog med på råds. Hvis du tydeliggører overfor vedkommende, at der er nogle ting, du vil tale om men ikke kan, så kan vi hjælpe dig ved langsomt at åbne op for det. Vi behøver ikke altid at tale om det svære, men nogle gange hjælper det bare at tale om hverdagsemner. Det kan være fordelagtigt at aftale nogle "safe words" med din psykolog, så psykologen ved hvornår det kommer for tæt på og gør for ondt. Vi kan fornemme dette, men fornemmelsen af sikkerheden i et safe word kan give en tryghed i terapilokalet.
Som psykologer har vi hørt mange forskellige historier og udsagn. Samtalerummet er et trygt miljø, hvor du kan bringe, hvad end du vil snakke om ind i. Vi dømmer dig ikke, har tavshedspligt og vil ikke presse dig i en sådan grad, at du oplever megen ubehag. Du kan stole trygt på os.
Hvis du oplever, at du ikke føler tillid til din psykolog, kan det skyldes jeres relation og jeres samspil. Hvis I har arbejdet på denne, og du har været tydelig overfor din psykolog med hvad der fungerer og hvad der ikke gør, kan du med fordel overveje at finde en anden psykolog. Relationen og tillid i relationen er essentiel for din heling.
Hvad du gør eller ikke gør, kan have indflydelse på din helingsproces
I det tilfælde at dit forløb ikke går som planlagt er det nærliggende at bebrejde din psykologs metoder eller jeres relation. Psykologer arbejder forskelligt og ikke alle metoder virker lige godt over for alle klienter. Vi bestræber os på at tilpasse os til dig og dine ønsker. Hvis du trods at være åben overfor din psykolog om hvad der fungerer/ikke fungerer fortsat ikke oplever den fornødne udvikling, kan du med fordel overveje om:
Når du har overvejet alle de følgende ting, er du endnu bedre stillet i din proces.
Vi anvender E2E-enkryption i Teams for at sikre, at dine samtaler foregår anonymt. Dvs, at ingen data kan opfanges imellem vores enhed og din enhed.
Vi anvender VPN (Virtual Private Network), som krypterer vores online adfærd. Dette betyder, at der ikke er uvedkommende, der lytter med.
Som psykologer er vi underlagt psykologloven, og har derfor tavshedspligt. Ingen informationer om dig vil blive delt og de opbevares sikkert.
Mandag til fredag: 8-21
Lørdag-søndag: 8-18