Når du har taget kontakt til en psykolog, har du allerede taget dit første step i din helingsproces. Den gode klient er nemlig ikke kun en klient, som møder op til terapi, men også en som tager ansvar for sig selv - i det omfang de kan.
En del af at være en god klient indebærer nemlig, at man gør sit for at være forberedt, udfører sine hjemmeopgaver og gør sig overvejelser om, hvad der er blevet berørt i samtalelokalet. Det er dog ikke alle, som har mulighed for dette, hvilket også er fint. Mange psykologer har kompetencer til at hjælpe dig i din proces, men der hersker et stigma omkring faget: Nemlig at psykologen er en person, som har svaret på alle livets store mysterier. Selvom vi ønsker at dette er sandt, så er vi desværre begrænset af, at vi kun kan forstå dig, ud fra de ting du siger og hvad vi ellers opfanger i vores samtaler. Vi er opmærksomme lyttere, som lytter efter sprækkerne og sammenhængende i de historier, du bringer til terapirummet. Det er vi gode til.
Derfor er et nøgleelement i at maksimere dit udbytte af terapi, at du er forberedt på, hvordan du vil indvie os i dit liv. Både inden din første samtaler og imellem de efterfølgende samtaler.
Dette kan både gøres inden samtalen, men også efter sidste samtale. I forløbets første del kan du med fordel overveje om vi mangler at komme omkring nogle væsentlige omstændigheder i dit liv. Senere i forløbet kan du tage udgangspunkt i vores sidste samtale og overveje, hvad du der hæftede dig ved. Satte det noget i bevægelse hos dig? I så fald hvad og hvordan?
Vi vil anbefale, at du bruger 20-30 minutter til denne del.
Når terapi foregår online kan vi ikke hjælpe dig med at finde til rette. Derfor er det væsentligt, at du sørger for at finde et godt sted at sidde (alene uden forstyrrelser), laver kaffe eller te, og sørger for vand. Kom på plads til vores samtale i god tid, så du ikke skal stresse over at nå det.
Det er væsentligt, at du er komfortabel, så du kan holde fokus på vores samtale.
Flere af vores klienter har fortalt, at de nogle gange har haft mange gøremål inden samtalerne. Her oplever de, at det tager tid før de kommer i sindsstemning til at være fokuserede. Vi har samtaler på mange forskellige tider af døgnet, så hos os kan du med fordel ligge samtalerne væk fra dine gøremål, så du har tid til at forberede dig.
Ved almen terapi bør du - så vidt muligt - have en buffer på 5-10 minutter, så du ikke skal bekymre dig om trafik og parkering.
5 minutter inden en samtale - både online og fysisk - kan du med fordel prøve at finde tid til at udføre små mindfulness øvelser. Disse kan være med til at få dig zoomet ind på de næste 50 minutters samtale, og få dig i sindsstemning til fordybelse.
Ved at trække vejret dybt ind (gerne med lukkede øjne) kan du sænke din puls og øge dit fokus.
Overvejelser om at skifte psykolog
Flere steder kan vi læse om klienter, der efter 2-3 samtaler ikke oplever radikal forandring i deres liv. Forandring de har brug for sker hurtigst muligt. Dette betyder, at de skifter psykolog, da de er skuffede over deres forløb og udviklingen heri.
Står du i dette kan du med fordel overveje, hvorfor tingene ikke rykker? Vi vil i så fald anbefale dig at læse vores indlæg "få mere ud af dine samtaler".
Vi mener, at den væsentligste indikator for om man bør skifte psykolog er, når jeres relation ikke er god. Relationen er måske det allervæsentligste i et terapeutisk forløb, så det er din tydeligste indikation for om du skal skifte eller ej. Hvis du ikke oplever, at du bliver mødt, forstået og har tillid til din psykolog er din tvivl begrundet. Nogle gange klinger man ikke, hvilket er helt fint.
Vi gør en dyd ud af, at have vores klienter i hånden og indvie dem i processen. Dette gør vi bl.a. ved at referere tilbage til meningsbærende sætninger, som klienten har ytret i starten af deres samtaleforløb. Når vi gør det, bliver vores klienter opmærksomme på hvor langt de er kommet. Vores fortællinger er ofte så dominerende, at det tager tid før vi opdager, at de ikke længere har samme effekt på os.
Vi psykologer har en etisk forpligtelse til at sørge for vores klienter. Derfor vil vi - hvis nødvendigt - sende en klient videre til en anden psykolog. Dette er eksempelvis, hvis relationen ikke er optimal eller hvis klienten oplever udfordringer, som er udenfor vores kompetenceområde. Dette har vi gjort et par gange, og har dermed sikret os, at vores klient fik den rigtige hjælp.
Du kan derfor trygt stole på processen og din psykolog. Vi har din mentale sundhed som førsteprioritet.
Mandag til fredag: 8-21
Lørdag-søndag: 8-18